12 kwi 2015

Humus z papryczką chili

Humus sam w sobie jest dla mnie zbyt mdły i zbyt oczywisty w smaku. Czosnek, czosnkiem, mimo to ciągle mi czegoś brakowało. Papryczka chili (cayenne) się sprawdziła :) Najlepiej jest ją ugotować wraz z cieciorką - wtedy główny składnik już przejdzie jej smakiem oraz (jeśli jest suszona, jak u mnie) zmięknie i nie będzie kłopotu z jej zmiksowaniem. Jeśli nie przepadasz za zbyt ostrym smakiem, polecam dodać paprykę słodką (zamiennie).
Moja wersja humusu jest dość sucha jak na tę potrawę, ale jeśli wolisz dip, dodaj więcej wody.

Składniki

  • 5 garści ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 papryczki chili
  • sól
  • ewentualnie oliwa
Wykonanie
Ciecierzycę moczymy przez około 8 godzin, po czym gotujemy w czystej wodzie do miękkości wraz z papryczką chili. Odcedzamy, lecz nie wylewamy wody (przyda się do połączenia składników). Ciecierzycę, tahini, papryczkę chilli oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha i się rozpada, dodajemy wodę z ciecierzycy.
Jeśli masz cieciorkę z puszki, postępuj tak samo - łączysz składniki wodą z puszki, a papryczkę miksujesz "na surowo".

Propozycja podania
1. zdecydowanie z dodatkowo posiekanymi kawałkami chili
2. z plasterkiem żółtego sera i listkiem sałaty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz