12 kwi 2015

Pasta jajeczna z awokado

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych past! Półwytrawna, odpowiednio ostra. Nie ma szans, żeby się znudziła, czy była uważana za mdłą :)

Składniki

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 miękkiego awokado
  • 1/2 jabłka
  • 3 części szczypiorku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (ewentualnie odrobina majonezu)
  • sól, pieprz



Wykonanie
Obieramy jajka, awokado oraz jabłko (wykrawamy również gniazda) i drobno kroimy. Obieramy czosnek i wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego (lub, dodatkowo, dla urozmaicenia smaku pół łyżeczki majonezu), przyprawiamy. Całość rozgniatamy widelcem. 
Jeśli jabłko jest bardzo twarde, po obraniu lepiej będzie zetrzeć je na tarce.
Propozycja podania
1. koniecznie z plasterkiem żółtego sera oraz rzodkiewką
2. z liściem ulubionej sałaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz