2 mar 2015

Sześć dni dla poprawy odporności


No i stało się - pogodowy misz-masz zapukał do drzwi mojego domu. Deszcz, grad, słońce, lodowaty wiatr, słońce, deszcz... I choroba gotowa. Na szczęście nie padło na mnie. W trosce o najbliższego mi mojego, moja głowa aż dymi od zdrowotnego "eksperymentowania" na nim :)
Jestem przekonana, że terapia różnymi koktajlowymi eliksirami, pomoże w walce z chorobą i skutecznie wesprze organizm :) Zatem do boju!
W związku z tym, że choroba w domu (ja się trzymam, ale...), tym razem poniższe przepisy będą na dwie porcje - 4 kubeczki Soku z Trawy Pszenicznej dla chorego - zwiększona dawka ze względu na infekcję, 2 kubeczki dla zdrowego - profilaktycznie.


Dzień 1 - Sok z Trawy Pszenicznej, pomarańcza, miód, imbir

Składniki
6 kubeczków Soku z Trawy Pszenicznej
2 pomarańcze
1 łyżka miodu
około 3 cm plaster imbiru





Wykonanie
Kubeczki z sokiem LiveWheatgrass wkładamy do miseczki z ciepłą wodą na około 10 minut.
Kroimy pomarańczę, wyciskamy z niej sok. Szatkujemy imbir, dodajemy do soku wraz z łyżką miodu i intensywnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się miodu. Do całości przelewamy rozmrożone kubeczki z sokiem pszenicznym.

Propozycja podania + właściwości zdrowotne


Dzień 2 - Sok z Trawy Pszenicznej, marchew, pomarańcz, pomidor, czosnek

Składniki
2 marchewki
1 pomarańcza
2 pomidory
2 ząbki czosnku




Wykonanie - sokowirówka
Kubeczki z sokiem pszenicznym wkładamy do miseczki z ciepłą wodą na około 10 minut. W tym czasie wrzucamy do sokowirówki/wyciskarki marchew, pomidory. Ręcznie wyciskamy sok z pomarańczy i szatkujemy czosnek. Rozmrożony sok LiveWheatgrass łączymy z pozostałymi składnikami.

Propozycja podania + właściwości zdrowotne


Dzień 3 - Sok z Trawy Pszenicznej, maliny, pomarańcza, cytryna, żurawina

Składniki
1 garść malin
1 pomarańcza
1 cytryna
1 garść żurawiny



Wykonanie - blender
Kubeczki z sokiem pszenicznym wkładamy do miseczki z ciepłą wodą na około 10 minut. W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny. Wkładamy do blendera maliny, zalewamy sokiem cytrusowym i blendujemy około 10 sekund. Do szklanki przelewamy sok LiveWheatgrass, dodajemy zblendowany sok i całość posypujemy żurawiną.
Dla osób nie przepadających za zbyt radykalną różnicą między smakiem kwaśnym (cytrusy) a słodkim (żurawina), polecam żurawinę zblendować razem z malinami.

Propozycja podania + właściwości zdrowotne

Dzień 4 - Sok z Trawy Pszenicznej, kiwi, banan, grejpfrut

Składniki
6 kubeczków Soku z Trawy Pszenicznej
2 garście malin (poza sezonem, mrożonych)
2 kiwi
1 banan
1 i 1/2 grejpfruta



Wykonanie - blender
Kubeczki z sokiem pszenicznym wkładamy do miseczki z ciepłą wodą na około 10 minut. W tym czasie obieramy banana, wydrążamy kiwi ze skórki za pomocą łyżki i wyciskamy sok z grejpfruta. Kroimy kiwi i banana na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera, wsypujemy maliny i zalewamy wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z grejpfruta i blendujemy około 10 sekund. Do powstałego koktajlu dodajemy rozmrożony sok LiveWheatgrass.

Propozycja podania + właściwości zdrowotne


Dzień 5 - Sok z Trawy Pszenicznej, Sok z Czerwonego Buraka, grejpfrut, malina, jabłko

Składniki
2 saszetki Soku z Czerwonego Buraka
2 garście malin (w sezonie jesienno-zimowym, mrożonych)
1 duży grejpfrut
1/2 jabłka




Wykonanie - blender
Kubeczki z Sokiem z Trawy Pszenicznej wkładamy do miseczki z ciepłą wodą na około 10 minut. W tym czasie ręcznie wyciskamy sok z grejpfruta, obieramy jabłko i wraz z malinami, wrzucamy do blendera. Saszetkę z sokiem buraczanym na moment zanurzamy w miseczce z wodą, następnie obcinamy brzeg saszetki i przekładamy zawartość do blendera. Przelewamy grejpfrutowy sok do całości i blendujemy nie dłużej niż 20 sekund. Rozmrożony sok pszeniczny łączymy z powstałym koktajlem.

Propozycja podania + właściwości zdrowotne


Dzień 6 - Sok z Trawy Pszenicznej, Sok z Jarmużu, szpinak, cytryna, miód

Składniki
4 kubeczki Soku z Jarmużu
2 garście malin (w sezonie jesienno-zimowym, mrożonych)
1 cytryna
1/2 grejpfruta
1 łyżka stołowa miodu


Wykonanie - blender
Kubeczki z sokami LiveWheatgrass wkładamy do miseczki z ciepłą wodą na około 10 minut. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny i grejpfruta, przelewamy do blendera, dodajemy maliny oraz łyżkę miodu. Blendujemy około 10 sekund. Do całości dodajemy rozmrożony sok pszeniczny oraz jarmużowy.

Propozycja podania + właściwości zdrowotne



Jak skutecznie walczyć z chorobą za pomocą warzyw i owoców? 
Oczywiście, żeby wspieranie odporności miało sens, należy witalne koktajle pić przez okrągły rok. Powyższa propozycja ma na celu niesienie pomocy organizmowi przy osłabieniu, poprzez doładowanie go witaminami, minerałami i enzymami, działaniami antybakteryjnymi i wzmacniającymi układ immunologiczny - duża dawka skoncentrowana na jednym celu :) Najwyższe stężenie drogocennych właściwości (zarówno zdrowotnych jak i odżywczych) znajduje się w pokarmach surowych. Dodatkowo, ich przyswajalność przez nasz organizm jest znacznie wyższa w postaci soków niż schrupanego pokarmu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz