Jeśli nie jesz produktów mlecznych - pomiń zrobienie sosu. Tylko koniecznie dodaj sok z cytryny i curry do warzyw - nie zapomnij! :)
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 garście szpinaku
- 2 średnie marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki buliony warzywnego
Sos
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 kopiasta łyżeczka curry
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w paski (półksiężyce) i wrzucamy oba składniki na rozgrzany tłuszcz na patelni. Gdy się lekko podsmażą dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz szpinak. Zalewamy całość bulionem, przykrywamy, zmniejszamy ognień i dusimy parę minut (około 10) od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorkę, podkręcamy ogień i wszystko razem szybko przesmażamy. Ten czas powinien już wystarczyć, żeby nadmiar (niewielki, ale zawsze) wody odparował.
Sos - wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Propozycja podania
Dopiero na lekko ostygłe danie kładziemy sos - w przeciwnym razie jogurt może się ściąć. U mnie, całość posypana szczypiorkiem - uwielbiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz