21 kwi 2015

Ciecierzyca duszona z curry

Poniższy przepis może być dodatkiem do dania głównego lub samodzielnym. Jeśli na nim ma się skończyć nasz posiłek, dodaj więcej ciecierzycy. Wbrew pozorom lekkie, sycące o delikatnym smaku Indii. 
Jeśli nie jesz produktów mlecznych - pomiń zrobienie sosu. Tylko koniecznie dodaj sok z cytryny i curry do warzyw - nie zapomnij! :)

Składniki
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 garście szpinaku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki buliony warzywnego
Sos
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 kopiasta łyżeczka curry
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w paski (półksiężyce) i wrzucamy oba składniki na rozgrzany tłuszcz na patelni. Gdy się lekko podsmażą dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz szpinak. Zalewamy całość bulionem, przykrywamy, zmniejszamy ognień i dusimy parę minut (około 10) od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorkę, podkręcamy ogień i wszystko razem szybko przesmażamy. Ten czas powinien już wystarczyć, żeby nadmiar (niewielki, ale zawsze) wody odparował.
Sos - wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Propozycja podania
Dopiero na lekko ostygłe danie kładziemy sos - w przeciwnym razie jogurt może się ściąć. U mnie, całość posypana szczypiorkiem - uwielbiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz