Moja wersja humusu jest dość sucha jak na tę potrawę, ale jeśli wolisz dip, dodaj więcej wody.
Składniki
- 5 garści ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
- 2 łyżeczki tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 papryczki chili
- sól
- ewentualnie oliwa
Wykonanie
Ciecierzycę moczymy przez około 8 godzin, po czym gotujemy w czystej wodzie do miękkości wraz z papryczką chili. Odcedzamy, lecz nie wylewamy wody (przyda się do połączenia składników). Ciecierzycę, tahini, papryczkę chilli oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha i się rozpada, dodajemy wodę z ciecierzycy.
Jeśli masz cieciorkę z puszki, postępuj tak samo - łączysz składniki wodą z puszki, a papryczkę miksujesz "na surowo".
Jeśli masz cieciorkę z puszki, postępuj tak samo - łączysz składniki wodą z puszki, a papryczkę miksujesz "na surowo".
Propozycja podania
1. zdecydowanie z dodatkowo posiekanymi kawałkami chili
2. z plasterkiem żółtego sera i listkiem sałaty
2. z plasterkiem żółtego sera i listkiem sałaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz